EDUCACIÓ PRIMÀRIA
- Així Treballem
- Consell d'infants
- Educació Vial
- Escola Verda
- Natació
- Padrins de lectura
- Pastoral
- Proyectes Interdisciplinaris
- Proyecte Mirall
- Robòtica
- Science
- Sortides Educatives
- Speaking
- Taller d Art
- Tallers d´ Hàbits Saludables
- Tic y Tac
Així Treballem
Ens definim com un centre obert, modern i dinàmic. Podem dir-ho gràcies a les nostres metodologies innovadores, que proporcionen al nostre alumnat eines per ser competents. Forma part indispensable d’això, les noves tecnologies amb la integració natural de la robòtica, els chromebooks i les tablets dins el context educatiu guiat per professionals preparats.
Volem que els i les nostres alumnes siguin més protagonistes en el procés d’aprenentatge i per això també formen part de la nostra metodologia la realització de projectes interdisciplinaris i l’aprenentatge cooperatiu. Formem persones més creatives, autònomes i responsables.
Un altre pilar fonamental del nostre model és la potenciació de la llengua anglesa. La “science” i “l’speaking” a tots els nivells són la prova més evident. Però estan complementats amb una bateria d’actuacions sistematitzades com ara sortides, colònies, cinema i teatre, “english day/english week”, nadales, tot en anglès. A més oferim com a activitat extraescolar l’acadèmia “kids&us”.
Considerem que per assolir una educació integral és indispensable la vessant humana i és per això que un altre pilar del nostre model és l’educació emocional. A través de la interioritat els nens i les nenes aprenen a controlar i regular les seves emocions. Aspecte fonamental per millorar les seves relacions interpersonals i millorar el clima de convivència.
Som una escola moderna si també som una escola sostenible, sensible amb el medi ambient i amb els hàbits de vida saludables. Estem en procés d’aconseguir el segell oficial d’escola verda i per tant duent a terme tota una sèrie d’actuacions al respecte. Formem part de diferents projectes a nivell global com ara la campanya de fruita i llet, de recollida selectiva, de residu zero, projecte “apilo” entre d’altres.
Som una escola oberta si som una escola que es relaciona. És per això que formem part activa de projectes globals tant a nivell municipal com de la diputació i que aporten al nostre alumnat una perspectiva més àmplia de molts aspectes importants de la seva formació. Entre aquests projectes es troba el taller d’art, l’educació vial, els tallers d’hàbits saludables, el projecte antibullyng “el mirall”, la interacció amb la biblioteca, el consell d’infants o les sortides culturals locals del municipi.
Consell d'infants
El Consell d'Infants és un òrgan que neix l’any 2017 amb la missió de garantir l'exercici de la ciutadania dels infants en la construcció i transformació del municipi de Sentmenat.
Cada curs, alguns alumnes de 5è i 6è representen a la nostra escola en el Consell d'Infants. En aquestes sessions, els infants, juntament amb una persona dinamitzadora, tenen com a objectiu analitzar, debatre i proposar solucions sobre qüestions d'interès general pel municipi com per exemple la conservació dels parcs, propostes d'activitats infantils per a la festa Major o les rutes segures, entre d'altres. Tot això amb la finalitat de proposar millores amb la seva visió del seu entorn més proper i créixer tot aprenent les normes i valors de la participació democràtica.
Educació Vial
L’educació vial és un aprenentatge que es fomenta des de l’escola entre el nostre alumnat per tal d’ensenyar com s’han de comportar quan han de realitzar un desplaçament, ja sigui a peu com en algun tipus de vehicle (bicicleta, monopatí, patinet…) Aquestes activitats es duen a terme per la Policia de Sentmenat amb col.laboració amb l’Ajuntament.
L’alumnat de 2n, visita les instal.lacions d’una empresa que disposa d’un laboratori d’investigació de sinistres. En aquesta sortida poden comprovar els efectes produïts per un accident de tràfic a través d’un simulador, així com què poden fer per prevenir-los.
L’alumnat de 4t de primària, reben classes d’educació vial per part de la Policia Municipal. També realitzen un circuit en bicicleta pel Pavelló Municipal per tal de conèixer de primera mà allò que han vist de manera teòrica.
L’alumnat de 6è de primària realitza una sortida en bicicleta pels voltants del poble per tal de posar en pràctica els coneixements apresos a l’escola i per realitzar una sortida que fomenta l’esport, els hàbits saludables i el companyerisme al compartir un dia junts/es.
Escola Verda
Un dels nostres objectius és treballar per aconseguir ser una escola sostenible. Intentem reduir l’impacte ambiental i conscienciar l’alumnat. Ens basem en els 3 pilars de la sostenibilitat:
Reduir:
- La majoria de comunicacions es fan a través del correu electrònic i de les xarxes socials en lloc del paper.
- Fotocopiem per les dues cares sempre que sigui possible.
- Utilitzem carmanyoles i boc & rolls per portar l’esmorzar a l’escola.
- Utilitzem pitets i tovallons de roba.
- Sensibilitzem als alumnes per evitar el malbaratament de la llum i l’aigua.
Reutilitzar:
- Socialitzem la majoria de llibres a Primària.
- Disposem a totes les aules d’una safata verda per reutilitzar paper ja usat per esborranys.
- Fem algunes de les manualitats i decoracions d’aula reutilitzant materials.
- Aprofitem els materials que comprem i els donem un bon ús per tal que tinguin una vida més llarga.
Reciclar:
- Disposem a totes les aules i espais de l’escola de contenidors de paper, orgànic, plàstic i rebuig.
- Tenim contenidors de piles a les portes de l’escola.
D’altra banda, participem en diferents projectes:
- L’hort a l’escola: treballat com un eix transversal dins del currículum.
- Apilo 12: recollida de piles i bateries.
- Campanya d’alimentació saludable:
- Realització de tallers a l’escola per part de la Diputació.
- Campanya de fruita, hortalisses i llet a l’escola.
- Dimecres “Dia de la fruita”.
Natació
Fa més de 25 anys que el nostre centre inclou, a l’etapa infantil i al cicle inicial de primària, la natació dins l’horari escolar. Es realitza a la piscina coberta del Centre esportiu Municipal. L’activitat esportiva és un element bàsic per a un estil de vida saludable i la natació és una pràctica especialment beneficiosa. Aporta desenvolupament psicomotor, millora el sistema cardiorespiratori, afavoreix la socialització, és relaxant i antiestressant i, evidentment, aporta als i les alumnes l’eina de supervivència de saber flotar i nedar des de ben petits i petites.
Padrins de lectura
Des de l’escola fomentem la lectura entre el nostre alumnat. Per fer-ho de manera més amena es realitza ll’activitat de Padrins de Lectura. L’objectiu d’aquesta activitat és reforçar i potenciar la lectura dels més petits i petites, intercanviar un moment de plaer per la lectura, establir relacions d’ajuda entre infants de diferents edats i aprendre a ser responsables.
L’alumnat de 5è i 6è apadrinen a nens i nenes de 1r i 2n. Un cop a la setmana es troben durant 45 minuts per llegir junts/es. L’alumnat que apadrina es preparen les lectures, busquen estratègies de lectura per captar la seva atenció i es preparen jocs i preguntes pel final de la lectura.
Tant els padrins/es com els fillols/es aprenent conjuntament i comparteixen una estona que els uneix, no només amb la lectura sinó que propicia la responsabilitat i el compromís. L’experiència al llarg dels anys a la nostra escola ha estat molt profitosa i ens ha servit per constatar que cada vegada compartim més en tots els àmbits de l’escola.
Pastoral
El Col·legi Nostra Senyora del Pilar és una escola cristiana oberta a tothom. Amb respecte per les diferents creences o la laïcitat de tots els membres que formen la comunitat educativa.
L’objectiu del centre és l’educació integral dels infants i això implica formar-los també en valors i en l’aspecte més personal.
L’Equip de Pastoral i el professorat de l’assignatura de religió s’encarrega d’organitzar celebracions de dates assenyalades, coordinar campanyes solidàries i promoure activitats que fomenten el treball en valors:
- Bon dia!
És un moment diari de reflexió que es porta a terme els primers minuts dels matí. Pretén fer pensar als alumnes i té com a objectiu transmetre una sèrie de valors per fer-los crèixer i formar-los com a persones.
El fil conductor d’aquestes reflexions és variat i va relacionat amb el lema del curs, amb diferents valors, temes d’actualitat,…
- Campanyes solidàries
S’organitzen amb la finalitat d’ajudar als alumnes a prendre consciència de la realitat del món que ens envolta, a valorar allò que tenen i a entendre la importància del valor de la solidaritat.- DOMUND
- Recollida d’aliments
- Recollida de roba/joguines
- Celebracions
- DENIP: Celebració del Dia Escolar de la No violència I la Pau per fomentar els valors del respecte, l’empatia i la tolerància.
- Dia de les Famílies: Per tal d’agrair i prendre consciència del paper fonamental de les famílies en l’educació dels infants.
- Madre Isabel: Propostes en record a la fundadora de la Congregació, amb l’objetiu de promoure els valors que va transmetre i que ens caracteritzen com a centre.
- Participació dels alumnes de Primària en dinàmiques que coincideixen amb algunes celebracions litúrgiques.
Proyectes Interdisciplinaris
La nostra escola impulsa la realització de projectes interdisciplinaris. Cada projecte és un treball que parteix d’un context i que requereix de l'aplicació de coneixement de diverses àrees. La seva metodologia, a través de l’aprenentatge cooperatiu, facilita l’adquisició de competències bàsiques, ja que es prioritza la construcció del propi coneixement, incentiva els processos d’investigació i facilita la comunicació i el diàleg.
A l’etapa de primària, els projectes es realitzen per cicles, de manera que hi ha un intercanvi d’alumnat de diferents cursos que enriqueix la participació, comunicació i aprenentatge entre iguals.
L’etapa de Cicle Inicial realitza dos projectes al llarg del curs relacionats amb l’àrea de medi i plàstica. Els projectes tenen una estructura cooperativa, procurant la interdependència i la responsabilitat individual, proporcionant rols als alumnes.
L’etapa de Cicle Mitjà realitza dos projectes al llarg del curs i un dedicat a artistes dins l’àrea de plàstica. L’alumnat s’implica en l’elecció del tema d’estudi, formant-se en aspectes que són del seu interès.
L’etapa de Cicle Superior realitza de dos a tres projectes al llarg del curs. Un d’aquests projectes es realitza dins l’àrea d’Escola Sostenible, ja que consisteix en fer un hort des de l’inici i veure’n la seva evolució, fomentant els productes de proximitat i la importància de cuidar del nostre medi. El projecte permet als alumnes assolir i aplicar coneixements, habilitats i valors de forma integrada, relacionant els diferents continguts i àrees del coneixement.
Proyecte Mirall
Per tal de crear i mantenir el bon clima de convivència que volem assolir a la nostra escola, l’alumnat de sisè participa en el Projecte Mirall, oferit per l’Ajuntament de Sentmenat i amb l’objectiu principal de treballar la prevenció de l'assetjament a les aules.
Durant els últims anys, l’assetjament escolar ha esdevingut un problema greu a les escoles i, per tant, creiem que és important treballar aspectes com la diversitat, la inclusió, l’empatia o la justícia social.
Per aconseguir-ho, una persona referent del projecte ve a l’escola a fer xerrades per conscienciar a l'alumnat sobre l’assetjament escolar i, posteriorment, es treballen diferents dinàmiques incloses dins d’aquest mateix projecte.
Robòtica
Dins el nostre compromís d’introduir les noves tecnologies com a eina natural d’aprenentatge, apostem també per la robòtica educativa. A través dels robots “blue-bot” i “LEGO WeDo 2.0 Education”, el nostre alumnat s’inicia en el món de la programació.
Dins la pedagogia moderna, programar els ajuda a desenvolupar el raonament lògic, el llenguatge seqüencial i el pensament computacional.
Aquests dispositius augmenten la seva motivació i són una potent eina per aprendre jugant.
Ens mou la il·lusió de formar alumnes creatius i competents, preparats per a una societat exigent i canviant.
Science
Dintre del pla estratègic Somiem el futur 2024, considerem la llengua anglesa com un dels eixos principals del nostre projecte educatiu.
Seguint aquest pla i a través de la metodologia AICLE, a l’etapa d’educació primària augmentem les hores d’anglès del nostre horari escolar a través de l’assignatura Science, on treballem continguts de la matèria de coneixement del medi utilitzant l’anglès com a llengua vehicular.
D’aquesta manera, a la vegada que assoleixen els continguts propis de l’àrea de medi, també van millorant la seva competència en llengua anglesa.
Sortides Educatives
La nostra escola, al llarg del curs, realitza diferents sortides per descobrir l’entorn que ens envolta. Considerem que les sortides són beneficioses pel nostre alumnat perquè ajuden a desenvolupar la seva autonomia i la motivació per descobrir, observar i formar part d’experiències noves que afavoreixen aprenentatges significatius que són de gran importància pels nostres infants.
Les sortides tenen com a objectiu aportar una visió més activa, vivencial i engrescadora, és per això que realitzem visites a la biblioteca del poble, on es fomenta la lectura i l’interès per la literatura en tots els cicles. També es realitzen sortides culturals per l’entorn de Sentmenat, per tal de descobrir indrets poc coneguts del poble, realitzats sempre amb coordinació amb la tècnica d’ensenyament de l’Ajuntament o la junta del Centre Excursionista, que ens faciliten propostes educatives per complementar les excursions. Es realitzen diferents excursions al llarg del curs relacionades amb els projectes interdisciplinaris que fa cada cicle, de manera que l’alumnat té la possibilitat d’observar i formar part d’experiències noves relacionades amb els seus temes d’estudi.
L’escola realitza colònies escolars, a tots els nivells educatius, apostant per aquestes activitats com una eina pedagògica i socialitzadora. Aquestes colònies es realitzen en cases preparades per oferir a l’alumnat diferents temàtiques en contacte amb la natura, amb un aprenentatge vivencial i on es desenvolupin les habilitats i les intel.ligències.
Speaking
Des de l’escola, creiem en la importància del llenguatge oral com a element socialitzador i bàsic en l’aprenentatge de la llengua anglesa. Hi ha alguna manera millor d’aprendre un idioma que utilitzant-lo?
És per aquest motiu que dins de l’horari escolar hem inclòs l’activitat de Speaking, per oferir un espai a l’alumnat on poder utilitzar l’anglès en grups reduïts a través de jocs, interaccions a través del diàleg, simulacions de situacions reals i quotidianes…
Taller d Art
La nostra escola, en col.laboració amb l’Ajuntament de Sentmenat i les professionals del Taller d’Art, ofereix a l’alumnat d’Educació Infantil P-5 i de primària, la possibilitat de treballar l’art d’una manera creativa i fomentant la visió artística a través de diferents tècniques que, per manca d’espai apropiat o per la necessitat de materials específics, es fa a l’aula on s’imparteix el Taller d’Art.
Cada any s’escull una temàtica relacionada amb la Setmana Cultural que es porta a terme a l’escola i a través de tècniques com el fang, l’esgrafiat, la ceràmica, el modelatge i el dibuix artístic es realitzen diferents treballs que posteriorment es mostren en una exposició oberta a les famílies de l’escola.
Considerem l’educació artística com una eina que permet a l’alumnat expressar la seva creativitat, imaginació, coneixement d’ells mateixos, expressió del món interior i sobretot beneficiar el desenvolupament infantil i el seu procés d’aprenentatge.
Tallers d´ Hàbits Saludables
L’escola promociona els hàbits saludables entre el nostre alumnat a través de tallers ofertats per l’àrea de Salut de la Diputació de Barcelona. A través de diferents activitats que realitzen l’alumnat des de P-5 fins a 6è de primària, volem fomentar l’adopció d’estils de vida saludable, impulsant la salut individual i col.lectiva.
Els tallers per l’alumnat de P-5 fomenten el prendre fruita cada dia. Els tallers per a Cicle Inicial van dirigits a conèixer la importància de l’esmorzar com a primer àpat del dia i saber quins són els aliments que ens proporcionen energia. A Cicle Mitjà aprenen a menjar bé per sentir-se bé amb el seu propi cos i a Cicle Superior s’intenta que l’alumnat sapiga com fer un esmorzar complet i saludable.
TIC I TAC A L’ESCOLA
“TIC” són unes sigles que signifiquen “tècniques de la informació i la comunicació”. I d’altra banda “TAC” significa “tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement”, que seria la visió de les “TIC” que té el nostre centre. En ambdós casos són conceptes molt lligats a una educació moderna que incorpora de manera natural les noves tecnologies. A la nostra escola les “TAC” són un pilar fonamental dins la nostra inquietud de formar alumnes capacitats, amb una educació integral i preparats pels reptes d’aquest segle XXI. Posem la tecnologia al servei d’una millora en els processos d’ensenyament-aprenentatge, d’avaluació i d’organització. Les actuacions dutes a terme en aquests darrers cursos han estat les següents:
domini corporatiu i gsuite
L’escola disposa d’un domini web corporatiu, anomenat nspilarsentmenat.org, amb la intenció d’introduir al nostre alumnat en l’ús de les eines educatives de Google per l’aprenentatge, dins l’entorn anomenat GSUITE. Aquesta és una coneguda plataforma ja implantada en molts centres educatius, que facilita l’ensenyament/aprenentatge en un entorn virtual. Els nostres objectius són:
- Potenciar en els nostres i les nostres alumnes una competència digital cada vegada més imprescindible, i més ara si cap en aquest context de pandèmia.
- Fomentar un ús responsable d’internet.
- Integrar de manera natural les eines tecnològiques en les diferents àrees per tal d’aconseguir un aprenentatge més significatiu que afavoreixi la seva formació integral.
El punt de partida per a la utilització d’aquestes eines de GSUITE serà proporcionar a cada alumne/a, als cicles mitjà i superior, una adreça de correu personal, que serà el seu mitjà d’accés a les eines bàsiques de la plataforma GSUITE, com ara GMAIL, DRIVE, CLASSROOM, etc, que es faran servir de manera transversal a qualsevol matèria. Totes les eines que utilitzarem seran sempre un complement per tal d’enriquir la seva formació i no tenen la intenció de substituir la resta d’eines i metodologies de l’escola.
“GSUITE FOR EDUCATION” és un entorn segur, dissenyat per a l’educació i avalat per la AEPD (Asociación Española de Protección de Datos). Així i tot, és imprescindible la conformitat dels pares i/o mares a través d’una autorització signada.
D’altra banda, l’escola adquireix CHROMEBOOKS, dispositius portàtils, dotats del sistema operatiu “chrome OS” de google, òptims per treballar amb aquestes esmentades eines educatives de google.